Poelenburg kwam in 2016 landelijk in het nieuws vanwege vlogs over overlast gevende jeugd. In navolging van deze gebeurtenissen heeft gemeente Zaanstad besloten om extra te investeren in deze wijk. Het Actieplan Poelenburg/Peldersveld werd opgesteld en in 2019 ging dit over in het Pact Poelenburg – Peldersveld 2020-2040. Als Poelenburg in de media komt dan is dat vaak op een negatieve manier. Zoals in 2016 rondom de vlogs van jongeren die bij de Vomar hingen, maar ook in 2020 over het naleven van de coronamaatregelen in de wijk. Jongeren herkennen zich vaak niet in het negatieve en soms stigmatiserende beeld dat in de media geschetst wordt. Veel jongeren maar ook andere bewoners geven aan dat zij trots zijn op hun wijk, voelen zich er thuis en hebben veel positieve ervaringen met opgroeien en wonen in de wijk.
Poelenburg en Peldersveld Positief: Een fijne en gezellige wijk om in te wonen
Poelenburg en Peldersveld Positief: Een fijne en gezellige wijk om in te wonen
Uit een onderzoek naar rolmodellen en talentontwikkeling blijkt dat veel jongeren behoefte hebben aan het publiekelijk delen van verhalen over het leven in Poelenburg en Peldersveld vanuit hun eigen perspectief. Vanuit deze gedachte is ‘Poelenburg en Peldersveld positief’ ontstaan. Studenten werken samen met bewoners aan verschillende projecten waarbij zij de positieve verhalen over opgroeien en wonen in deze wijken ophalen en een podium geven.
Daarnaast organiseren studenten samen met bewoners en partners leuke en gezellige activiteiten in de wijk. Tijdens deze activiteiten staat ontmoeting centraal. We hebben mogen ervaren dat een ontmoeting het begin kan zijn van een langdurige samenwerking en tal van initiatieven die een positieve bijdrage leveren aan de wijk.
Benieuwd naar deze ontmoetingen? Volg dan onze blog waarin elke maand twee mensen worden geïnterviewd over hun ontmoeting en het wonen of werken in de wijken Poelenburg en Peldersveld.