jan 12

Creaclub in de Pharus

Meri en Marijke zijn een beetje ‘yin en yang’, aldus henzelf. Waar Marijke de rust zelve is en heel geduldig, is Meri uitbundig en expressief. Dat komt goed uit, want de twee studenten Social Work van Inholland organiseerden afgelopen tijd wekelijks kinderactiviteiten in buurtruimte De Crea in de flat Pharus, Peldersveld. Marijke gaat in alle rust met de kinderen knutselen, terwijl Meri met de meest energieke kinderen buiten rondjes rent en beweegt. “De perfecte combinatie,” zeggen ze zelf, “we weten wat we aan elkaar hebben en de kinderen weten dat ook.”

De twee studenten zijn eind september 2021 gestart met de activiteit Creaclub in Peldersveld. In het kader van hun schoolopdracht moesten ze een activiteit organiseren die aansluit bij de wensen van de kinderen. Tegelijkertijd nemen ze de kinderen ook mee in belangrijke leefbaarheidszaken; zo prikken ze iedere week een half uurtje het afval rondom de flat. “Dan maken we twee teams en doen we een wedstrijdje wie het meeste afval verzamelt. De kinderen vinden het fantastisch en het is voor hen heel normaal om bij te dragen aan een schone straat,” aldus Marijke.

Hoe was het om de Creaclub op te starten?

Meri: “We werden een beetje in het diepe gegooid, want we wisten niet echt wat we moesten verwachten. Komen er wel kinderen? En vinden ze het leuk om mee te doen?” Allebei wisten ze nog niet veel over de wijk en kenden niemand. “Het was echt even leren wie er betrokken is, wat ieders verwachtingen zijn en hoe we het zouden vormgeven,” vertelt Marijke. “De setting was er al wel. De ruimte is er, het is vrolijk geverfd en toegankelijk, dat helpt. Ook zijn er vorig jaar kinderactiviteiten georganiseerd door andere studenten, dus de hoop was er dat de kids het zouden herkennen,” vult ze aan, “en de betrokken bewoners Jos en Peter konden ons ook flink op weg helpen.”

En, hoe ging het?

“Het was een groter succes dan verwacht. Bij de start hadden we vier kinderen en momenteel komen er twaalf! De meeste kinderen zijn rond de zes en zeven jaar,” vertelt Meri, “ook is het leuk om te zien dat de kinderen leuk met elkaar om gaan. We zien ze nu al wat langer en er is wel een echte groepssfeer ontstaan.” Marijke: “De kinderen gaan gemoedelijk met elkaar om en kijken niet naar eventuele verschillen tussen elkaar. Voor ons als sociaal werkers is dat belangrijk om te zien en creëren: verbinding.”

Ook willen de twee uiteindelijk ouders en buurtgenoten betrekken bij de Creaclub en de buurtruimte. “Wij gaan weer weg uit de wijk en hoe leuk is het als buurtbewoners zelf iets voor elkaar of de kinderen organiseren,” zegt Meri. “We vragen nu ouders of zij ook ideeën hebben voor de ruimte, of een keer mee willen draaien.” “Er zijn best wel mensen die mee willen doen, maar het is belangrijk om die mensen bij elkaar te krijgen en samen dingen op te zetten. Daarom speelt het opbouwwerk een belangrijke rol,” vult Marijke aan. “Ja, en de huismeester! Yunus! Iedereen kent hem en hij speelt een hele belangrijke rol in het betrekken van mensen,” zegt Meri.

En als de mensen bijeen zijn, wat dan?

“Ga in gesprek met een lekker kopje koffie en thee. Sta zowel binnen als buiten, zodat het voor iedereen zichtbaar is en gezellig en probeer met elkaar verschillende activiteiten uit,” zegt Meri. “Ja, en dan kan er van alles moois uitkomen,” eindigt Marijke.